Charterbank

community van het Regionaal Archief Tilburg

Mark Vermeer
 • Man
 • Breda, Noord Brabant
 • Nederland
Delen op Facebook Delen
 • Blogteksten
 • Discussies (20)
 • Gebeurtenissen
 • Foto's
 • Fotoalbums
 • Video's

De vrienden van Mark Vermeer

 • Inge Moris
 • Marc Stoop
 • Tilly Dumoulin Beekmans

Discussies van Mark Vermeer

'Tenetur stuferum de tutela' (Oisterwijk, 1488)

Besten,In een erfdeling in Oisterwijk uit 1488, waarin de dochters van Jan Priem een verdeling maken, komt achteraan ieder deel de volgende opmerking voorbij. Een deel is leesbaar, en daarom…Doorgaan

Started 9 Apr 2015

Schepenbank Oisterwijk R. 143-144
12 antwoorden 

Beste allen,Opnieuw een probleempje in de minuten van de Oisterwijkse schepenbank. In de (Latijnse) juridische slotformules vind ik meerdere malen een woord wat ik niet kan thuisbrengen.R. 143, f.…Doorgaan

is deze discussie begonnen. Laatste reactie van Mark Vermeer 22 Okt 2013.

Plaats te Haaren
3 antwoorden 

Besten, In een oorkonde, en de minuut uit het Bosch' Protocol, kom ik de volgende plaatsbepaling tegen:"Ad hereditatem ... dicte ... de Haren". Het eerste missende woord is het Latijnse equivalent,…Doorgaan

is deze discussie begonnen. Laatste reactie van Mark Vermeer 22 Mei 2013.

Latijns telwoord
2 antwoorden 

Hallo allen,In een kalender staat de volgende Latijnse tekst met daarin tweemaal een telwoord (omcirkelde gedeelten). In Romeinse cijfers staat er xiij en xiiij, gevolgd door een afkortinkje. Zelf…Doorgaan

is deze discussie begonnen. Laatste reactie van Mark Vermeer 11 Feb 2013.

Ontvangen cadeaus

Cadeau

Mark Vermeer heeft nog geen cadeaus ontvangen

Een cadeau geven

 

De pagina van Mark Vermeer

Prikbord (6 commentaren)

Op 12 Januari 2012 om 13.57 zei Astrid de Beer...

Hallo Mark,

Welkom als lid van de Charterbank.

Vanwaar jouw belangsteling voor Charters, als ik vragen mag?

Groeten,

Astrid

Op 12 Januari 2012 om 16.32 zei Mark Vermeer...

Hallo Astrid, en dank je wel.

Ik ben een student (Laat-)Middeleeuwse geschiedenis aan de UU en houd mijzelf de laatste jaren bezig met het onderzoek naar mijn stamboom, waarin ik nu tot de 13/14e eeuw ben gekomen. Charters en schepenbankakten zijn dus belangrijke bronnen hierin, en het leek mij dus handig om mijzelf hier aan te melden. Bovendien vind ik het hele interessante dingen om in te zien en te lezen!

Groeten,

Mark

Op 12 Januari 2012 om 19.21 zei Astrid de Beer...

Hoi Mark,

Je studeert geschiedenis met als specialisatie middeleeuwse geschiedenis? Volg je ook paleografie? De UU, daar heb ik ook nog gestudeerd, geschiedenis en medievistiek, leuk! Charters en schepenaktes zijn inderdaad belangrijke bronnen voor genealogisch onderzoek. Als je vragen of opmerkingen hebt over de charters, dan laat het me maar weten. Je hebt al een kijkje genomen in 'onze' Charterbank?

Groet, Astrid

Op 12 Januari 2012 om 19.33 zei Mark Vermeer...

Precies ja! De UU heeft helaas momenteel geen grote afdeling middeleeuwen, maar ik vermaak me zeer met de vakken die er wel zijn, ook al zijn het meer hulpvakken als middeleeuws Latijn en inderdaad ook paleografie; nu middeleeuws, volgend jaar 16e-17e eeuws. Ik heb al weleens wat in de Charterbank rondgekeken, maar me er nog niet heel intensief mee beziggehouden; ik ben op het moment bezig met het archief van de schepenbank Oisterwijk en enkele charters uit Tongerlo waarvan ik foto's heb opgestuurd gekregen. Maar ik zal er zeker wat meer mee doen, en ik laat het weten als ik vragen of opmerkingen heb. Ik begreep dat jij je ook bezighoudt met (het doceren van) paleografie?

 

Groeten,

Mark

Op 12 Januari 2012 om 19.51 zei Astrid de Beer...

Hoi Mark,

Paleografie bij Carla de Glopper?  Wie geeft tegenwoordig middeleeuws Latijn? Ik heb het nog gevolgd bij professor Orban, maar die is al een paar jaar met emeritaat. Inderdaad, de cursussen paleografie geef ik ook, samen met nog iemand anders. Als jij bezig bent met de schepenbank Oisterwijk, dan zou je eventueel contact op kunnen nemen met Wim de Bakker. Die is al jaren bezig met Oisterwijk en hij heeft ook onderzoek gedaan naar de Charters uit Tongerlo.  Maar msischien ken je 'm al lang :-)

Groeten, Astrid

Op 12 Januari 2012 om 20.01 zei Mark Vermeer...

Ik ken helaas nog weinig mensen uit of verbonden met het RAT, daar hoop ik hiermee ook dus enigszins wat aan te kunnen doen. Meneer De Bakker is mij als persoon onbekend, al heb ik zijn naam talloze keren bovenaan alle nadere toegangen op de schepenbank zien staan. Ik heb alleen nog wat contact gehad met meneer De Brouwer, toen ik wat vragen had.

Carla is inderdaad mijn docente ja! Grappig dat zoveel mensen haar kennen. Heb jij ook bij haar college gevolgd? Ze maakt het vak wel echt heel erg interessant en ook zeer gezellig. Middeleeuws Latijn volg ik bij een professor genaamd Els Rose. Zij is naar ik begreep een grote naam op het gebied van middeleeuwse liturgieën.

 

Groeten,

Mark

Je moet lid zijn van Charterbank om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Charterbank

 
 
 

Forum

Wat Staat Daar? 2 antwoorden 

Begonnen door Miep Meijers. Laatste reactie van Miep Meijers 16 Nov 2015.

'Tenetur stuferum de tutela' (Oisterwijk, 1488)

Begonnen door Mark Vermeer 9 Apr 2015.

Roeijen? 2 antwoorden 

Begonnen door Etienne du Celliée Muller. Laatste reactie van Etienne du Celliée Muller 2 Jun 2014.

Over charters uit del.icio.us

© 2017   Gemaakt door Regionaal Archief Tilburg.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden