Charterbank

community van het Regionaal Archief Tilburg

In een vorige post over dit onderwerp kwam de publiekslezing van Erik Kwakkel aan de orde. Tijdens datzelfde congres kwamen andere onderzoeken voorbij die met dateren te maken hebben. Dat ging om digitale oplossingen waarbij de letters in teksten geïsoleerd werden en daarmee als vergelijkingsmateriaal gebruikt konden worden.

Petros Samara van de Universiteit van Amsterdam heeft over de periode 1300-1550 in periodes van 25 jaar letters uit een variëteit aan handschriften geïsoleerd en in een database gestopt. Op basis daarvan kun je o.a. de ontwikkeling van het gebruik van letters met hun specifieke eigenschappen in een grafiek teruglezen. Je ziet welke lettervormen zijn verdwenen en welke juist niet zijn ontstaan in die 250 jaar. Die patroonherkenning maakt het mogelijk om ongedateerde handschriften in een periode te plaatsen door het voorkomen van het lettergebruik. Dat is geen waterdichte methode vooralsnog, maar kan wel helpen bij het verder bepalen van een datum. Bovendien is het automatiseren van dit proces een grote vooruitgang omdat voorheen de datering voornamelijk plaatsvind door persoonlijke kennis van handschriften van specialisten.

Jinna Smit, eveneens werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, sprak over haar project met behulp van Giwis. Zij legde uit hoe ze met behulp van die software in staat was in korte termijn handschriften van verschillende klerken te identificeren. Heer onderwerp is het 14de eeuwse archief van de graven van Holland. Met behulp van die software en methode kon zij verschillende schrijvers identificeren en ook hoeveel pagina’s ieder van hen had geschreven. Ik vond haar presentatie niet heel helder en daarom kan ik er verder maar weinig over zeggen. 
Een presentatie van haar over dit onderwerp staat online in pdf. Niet eenvoudig te begrijpen (vind ik!), maar wie weet voor sommigen van jullie wel :)

Lees ook over dit onderwerp en beide presentaties in een artikel in het Technisch Weekblad

Handschriftherkenning is inmiddels een techniek die op grote belangstelling kan rekenen van giganten als Google, Microsoft etc. Dit soort onderzoek kan archieven gaan helpen bij het sneller nader toegankelijk maken van archieven in handschrift. En die hebben we meer dan genoeg :)

Weergaven: 80

Opmerking

Je moet lid zijn van Charterbank om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Charterbank

Forum

Wat Staat Daar? 2 antwoorden 

Begonnen door Miep Meijers. Laatste reactie van Miep Meijers 16 Nov 2015.

Roeijen? 2 antwoorden 

Begonnen door Etienne du Celliée Muller. Laatste reactie van Etienne du Celliée Muller 2 Jun 2014.

Onbekende afkorting 2 antwoorden 

Begonnen door Pieter van de Sanden. Laatste reactie van Pieter van de Sanden 28 Apr 2014.

Over charters uit del.icio.us

© 2018   Gemaakt door Regionaal Archief Tilburg.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden