Charterbank

community van het Regionaal Archief Tilburg

Oostenrijker Tobias Hodel kwam de aanwezigen vertellen over een onderwerp dat tot dusverre weinig aandacht heeft gekregen: de dorsale aantekening. In zijn heldere uiteenzetting legde hij uit dat deze aantekeningen, meestal op de achterkant van een charter, soms tot verrassende inzichten kunnen leiden.

Zijn onderzoek behelsde het archief van de abdij Königsfelden uit de periode 1300-1600. Hij maakte gebruik van hedendaagse mogelijkheden door woordwolken te maken van de gebruikte woorden in de dorsale aantekeningen in verschillende periodes. Een wijziging in verhoudingen, bv een nieuwe landsheer, een nieuwe schenker van bezittingen e.d. openbaarde zich dan in die woordwolken.  

Het klooster onderging in de loop der eeuwen enkele belangrijke hervormingen. Het kwam in handen van de stad Bern na in particulier bezit te zijn geweest en weer later veranderde er veel door de reformatie. Achtereenvolgende klerken maakten daarom aantekeningen op de bestaande charters. Daarmee gaven ze op het moment van de aantekening een registratie van hoe zij het documenten waardeerden en waar ze dachten dat het over ging. Er zijn aantekeningen die betrekking hebben op de plaatsnamen, andere op de rente of pacht in het charter en weer anderen vatten de inhoud kernachtig samen.

Door dorsale aantekeningen op die manier te bestuderen ontstaat er een nieuwe laag waar door de tijd heen de betekenis van een charter of een groep charters een ontwikkeling doormaakt.

Het bleek dat de aantekeningen die bestaan uit een combinatie van letters en cijfers dienden als een soort dossiersysteem. Documenten waren terug te leiden tot hetzelfde onderwerp op basis van een systematisch onderzoek van de dorsale letter-cijfer combinaties. In sommige gevallen bevonden de documenten zich in verschillende collecties binnen het archief en was het verband ertussen verloren gegaan. Zijn onderzoek bracht sommige van die documenten weer bij elkaar. Tekstuele dorsale aantekeningen maakten de relatie niet altijd duidelijk.

De volgende keer misschien toch maar een goed lezen wat er op de achterkant van charters staat. Gelukkig besloot Regionaal Archief Tilburg om de achterkanten van charters te scannen als er aantekeningen op staan. Wie weet welke geheimen daardoor zichtbaar worden door toekomstige onderzoekers!

Weergaven: 122

Opmerking

Je moet lid zijn van Charterbank om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Charterbank

Forum

Wat Staat Daar? 2 antwoorden 

Begonnen door Miep Meijers. Laatste reactie van Miep Meijers 16 Nov 2015.

Roeijen? 2 antwoorden 

Begonnen door Etienne du Celliée Muller. Laatste reactie van Etienne du Celliée Muller 2 Jun 2014.

Onbekende afkorting 2 antwoorden 

Begonnen door Pieter van de Sanden. Laatste reactie van Pieter van de Sanden 28 Apr 2014.

Over charters uit del.icio.us

© 2018   Gemaakt door Regionaal Archief Tilburg.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden