Charterbank

community van het Regionaal Archief Tilburg

Medieval handwriting app: transcriberen voor gevorderden

Voor degenen die niet genoeg kunnen krijgen van het transcriberen van oude teksten en die steeds op zoek zijn naar aan nieuwe uitdaging, is er sinds kort een nieuwe app, demedieval handwriting app.


deze app is ontwikkeld door Andrew Booth, Davin Lidley en Oliver Pickerman met manuscripten van de Leeds University Library. de app is ontstaan uit de online cursus paleografie voor postdoctorale studenen aan het Institute for medieval Studies van de University of Leeds.


In de app staan verschillende middeleeuwse manuscripten, in tijd variërend van de twaalfde tot de vijftiende eeuw. De manuscripten zijn opgedeeld in 'religieuze manuscripten' en 'anderen'. Tot de categorie 'others' behoort ook een schitterend getijdenboek, geschreven in het Middelnederlands en gemaakt in Utrecht aan het einde van de vijftiende eeuw. Er zijn ook een aantal charters te vinden bij 'others'.

Hoe werkt de app? Kies een tekst uit om te transcriberen. Aan de rechterkant van het beeldscherm zie je een keuzemenu met verschillende opties zoals een korte introductie op het manuscript, de transcriptieregels en voorbeelden van verschillende manieren waarop letters geschreven werden. Je kunt meteen beginnen met transcriberen in het veld 'attempt transcription'. Druk je op de knop 'check' dan wordt de transcriptie meteen nagekeken.

Weergaven: 234

Tags: Leeds, University, app, manuscripten, medieval, middeleeuwse, of, transcriberen, transcription

Opmerking

Je moet lid zijn van Charterbank om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Charterbank

Forum

Wat Staat Daar? 2 antwoorden 

Begonnen door Miep Meijers. Laatste reactie van Miep Meijers 16 Nov 2015.

Roeijen? 2 antwoorden 

Begonnen door Etienne du Celliée Muller. Laatste reactie van Etienne du Celliée Muller 2 Jun 2014.

Onbekende afkorting 2 antwoorden 

Begonnen door Pieter van de Sanden. Laatste reactie van Pieter van de Sanden 28 Apr 2014.

Over charters uit del.icio.us

© 2018   Gemaakt door Regionaal Archief Tilburg.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden