Charterbank

community van het Regionaal Archief Tilburg

Astrid de Beer's reacties

Prikbord (19 commentaren)

Op 7 Juni 2009 om 12.24 zei Joop Geevers...
Hallo Astrid, gewoon via de reeds lang bij mij binnenkomende Nieuwsbrief. Eigenlijk vanwege mijn interesse in de schoenfabrikaaaantenfamilie Mannaerts.
Daarvan heb ik via de voortreffelijke datasite al de nodige acten binnengehaald.
Maar nu ben ik EVEN bezig met de 8-eeuwen Van Driel-IJsselmonde van mijn vrouw. Die door het (lang vooraf gekende) verschijnen van het boek van Sigmond en Slijkerman nog een 2 eeuwen voorvaderen toegevoegd kreeg. En dat wetend is dat familieboek alsmaar blijven liggen.
Dus nu staat Mannaerts weer in de wachtstand.
Overigens indien het je interesseert wat ik al (in boekvorm) publiceerde zie kb.nl onder Catalogus, Geevers. (was voor 1805 Gevers uit Schijndel tot grote schrik van mijn totaal Westers-verstedelijkte familie.
Brabantse groeten vanuit de Van Gogh Village van Joop Geevers.-
Op 9 Juni 2009 om 22.08 zei Christian van der Ven...
Hoi Astrid! Kan ik dat andere netwerk nou weggooien?
Op 24 Juni 2009 om 9.43 zei Marcel van de Wouw...
Hallo Astrid,
Wat je op het filmpje ziet spreekt grotendeels voor zich:
Ik begin met het passen van de onderlinge stukjes. Daarna las ik als het ware de eerste stukjes aan elkaar door voorzichtig wat warme was in de breuk te laten lopen. Door de capillaire werking schiet de gesmolten was naar binnen en stolt waardoor het meteen vast zit.
Daarna neem ik zo snel mogelijk de overtollige was weg en werk het bij. Dat doe ik vervolgens ook met de andere stukjes tot het een mooi geheel is. Als laatste poets ik alles nog wat op om verschil in glans te voorkomen en alles netjes af te werken.
Kun je hier iets mee?
Op 1 Juli 2009 om 12.20 zei Marcel van de Wouw...
Hallo Astrid,

Ik heb zojuist een blog toegevoegd.
Is dit wat je zo'n beetje voor ogen had?
Op 31 Juli 2009 om 23.03 zei Etienne du Celliée Muller...
Ha Astrid,
ja dat klopt! Geweldig dat jij je in het dagelijks leven ook echt met de middeleeuwen bezighoudt, dat kan ik (helaas) niet zeggen.
Ik kwam overigens op de site van het Regionaal Archief Tilburg terecht omdat ik op zoek was naar informatie over koning Willem II, en werd via de nieuwsbrief gewezen op 't bestaan van de Charterbank. Een mooi initiatief en omdat ik nog steeds een grote middeleeuwenpassie heb lag 't voor de hand om me aan te melden. Als ik wat dichter bij Tilburg had gewoond had ik me ook graag in willen zetten om met die charters aan de slag gegaan. Ik ben benieuwd of ik het middeleeuwse schrift nog zou kunnen ontcijferen, het is inmiddels al meer dan tien jaar terug dat we die colleges paleografie in Utrecht volgden en ik heb er daarna nooit meer iets mee gedaan...Zonde eigenlijk!
Salut,
Etienne
Op 5 Augustus 2009 om 21.28 zei Etienne du Celliée Muller...
In dat geval wil ik me daar wel aan wagen, ben benieuwd of ik het nog kan!
Ja, ik heb inderdaad mijn lesbevoegdheid, maar ik heb na de stages nooit meer voor de klas gestaan. Ik heb jaren bij het ministerie van Justitie gewerkt en nu als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer, heel wat anders dus.
Wanneer ben jij afgestudeerd in Utrecht? Middeleeuwse studies?

Gr,

Etienne
Op 3 Oktober 2009 om 0.14 zei Herman Bossche...
Hallo Astrid,

Mijn belangstelling voor charters en andere oude (archief) stukken is eigenlijk al zou oud als ik zelf, maar na 1983 werd dat intensiever, toen volgde ik een cursus paleografie bij het rijksarchief in `s-Hertogenbosch. Mijn vader en al onze voorouders komen uit Loon op Zand, d.w.z . Kaatsheuvel om precies te zijn. daarna kon ik aan de slag om stukken van pakweg voor 1700 door te gaan spitten en ik heb menig uurtje doorgebracht in het - toen nog - Regionaal Archief Tilburg om vanaf die tijd verder terug te kunnen tot zo rond 1610 1620. Met zekerheid kon ik toen terug naar 1628 - nog steeds de Ketsheuvel - toen werd Coenraet Jansse van Boxtel geboren, zijn vader was Jan Jansse van Boxtel, maar daar zat ook het probleem, er waren in die tijd 2 mensen met dezelfde naam en het werd knap lastig, daar kwam nog bij dat Jan erg weinig sporen heeft achter gelaten in de archieven, geen testament, boedelinventaris of wat dan ook, niet meer te traceren, dus ook niet met zekerheid wie zijn vrouw was, en zijn andere kinderen. Jaren en Jaren erg intensief en enthousiast me bezig geweest, maar 3 keer alle gegevens op de computer verspeeld en dan gaat de lol een beetje over, maar nooit helemaal, en er gaat eigenlijk geen dag voorbij of ik ben wel op een of andere manier met (locale) geschiedenis bezig.
Sinds 2 jaar werk ik als vrijwilliger op het stadsarchief in `s-Hertogenbosch waar ik met mijn collega’s ook transcribeerwerk doe, ik heb blokboeken gedaan en nu zijn we bezig met een omvangrijk project, inkwartiering van militairen, daaruit kun je afleiden wat me bij de charterbank brengt, enerzijds belangstelling voor oude archiefstukken, en anderzijds, zeker niet onbelangrijk, de betreffende stukken transcriberen zodat ze voor veel mensen toegankelijk worden en dus minder geraadpleegd hoeven te worden, win win situatie toch.
Dus ik vroeg me af of ik iets voor de charterbank van het archief kan betekenen en tevens of dat via internet kan – ik dacht dat ik op de site van de charterbank kopieën zag van een aantal stukken met getranscribeerde tekst erbij, ik ben benieuwd.

Groeten Herman
Op 3 Oktober 2009 om 10.55 zei Herman Bossche...
Hoi Astrid
Nog even terug komen op mijn introductie, ik ontvang de nieuwsbrief van het RHCT, en via die weg ben ik eens gaan kijken bij de charterbank en het spreekt me wel aan, nu even terug naar mijn werk bij het stadsarchief van den Bosch.
Ik realiseer me nu dat niet voor iedereen duidelijk is wat blokboeken zijn, de stad den Bosch was van oudsher ingedeeld in 9 blokken (stadswijken) en elk blok had zijn blokmeesters die zorgden onder andere voor de brandbestrijding maar ook voor de zorg over armen, oude mensen en zieken en daarvan werd administratie bijgehouden, de zogenaamde blokboeken, daarin staan veel gegevens die beschouwd kunnen worden als een soort voorloper van de latere burgerlijke stand, ik weet niet precies over welke periode deze registers lopen, maar ik heb in ieder geval verschillende periodes in de 18e eeuw gedaan.
Voor wat betreft de inkwartiering, den Bosch was garnizoensstad waardoor militairen bij burgers werden onder gebracht, die burgers kregen daarvoor een kleine vergoeding dus moest ook daar administratie van worden bijgehouden en die is (gedeeltelijk ?) bewaard gebleven, vanaf wanneer de inkwartiering registratie bewaard is gebleven weet ik niet maar de bulk aan materiaal loopt tot 1744 als er in de stad 4 kazernes worden opgeleverd waardoor veel militairen in de zogenaamde barakken kunnen worden ondergebracht.
Erg leuk werk om te doen, elk soort werk heeft zijn eigen charme en het werk waar ik nu mee bezig ben – de inkwartiering – heeft nog een extra dimensie, elke compagnie die in onder ogen krijg is tussen de 4 en 6 weken in de stad gelegerd om dan weer opgevolgd te worden door een andere compagnie.
Elke stuk van meestal 4 beschreven A4tjes kent twee schrijvers, een van de compagnie en een van/namens de stad, daardoor heb je in ieder stuk twee verschillende handschriften en dat maakt het extra leuk.
Nu weer terug naar nu, ik wil graag meedoen dus kunnen we een afspraak maken voor de transcribeertest, ik kan eigenlijk bijna altijd dus laat maar weten wanneer het je het beste uitkomt.

Groet Herman
Op 3 Oktober 2009 om 14.32 zei Herman Bossche...
Hoi Astrid,
Laat maar komen, maar hoe controleer je of ik op tijd ben begonnen en ook gestopt.
Ik merk het wel groeten Herman
Op 3 Oktober 2009 om 14.42 zei Herman Bossche...
is ok astrid
Op 4 Oktober 2009 om 18.10 zei Tilly Dumoulin Beekmans...
Astrid,
Is het mogelijk dat de juiste tekst van de stukjes tekst op de site te zetten, nu iedereen de test voor de charterbank aktes heeft gedaan?
Dan kan ik juiste oplossing bij de vraagtekens in mijn tekst terugzien.
groetjes
Tilly Dumoulin
Op 13 November 2009 om 20.34 zei Frans van der Meel...
Hoi Astrid,
Bedankt voor je enthousiaste welkom.
Ik kan nu 'aan de slag'
Groet, Frans
Op 15 November 2009 om 21.21 zei René Andries...
Hoi Astrid,

Het is gelukt ! Ik kan weer op de site van de Charterbank. Ik weet niet wat er mis was, maar nu lukt het weer.

Groetjes,

René
Op 27 November 2009 om 14.32 zei John Boeren...
jep, kreeg de nieuwsbrief en ben weer eens gaan kijken... ik reageerde op die inste, maar had niet gezien dat het verder op de site al opgelost was...
Op 9 Maart 2010 om 13.14 zei Guus van der Schoot...
doordat ik aan de charters werk van geertruidenberg en raamsdonk en een medewerker van de tiendschuur ben en mij n intressen uitgaan naar het verhaal achter de charter
Op 14 September 2010 om 9.52 zei Andy Waeyaert...
Hallo,
bedankt voor Uw berichtje, ben nog niet zo vertrouwd met deze site.
Zelf ben ik restaurateur van boeken, archief en charters, vandaar mijn lidmaatschap op deze site.
EN ja hoor charters interesseren me
groeten
www.whyart.be
Op 15 September 2010 om 9.30 zei Andy Waeyaert...
beste
inderdaad , heel vlug rechtgezet.
groeten
andy
Op 21 Oktober 2010 om 18.46 zei Michiel van Heumen...
Astrid, volgende week (herfstvakantie) heb ik verlof. Maandag en dinsdag ben ik dan in ieder geval thuis.
Op 6 December 2010 om 21.38 zei Harry de Raad...
Dag Astrid,
Ik ben zelf betrokken bij transcriptieprojecten bij het Regionaal Archief Alkmaar en vraag me af of een community-site een handig middel is om onderling als groep te communiceren en de banden te verstevigen.
Hartelijke groet, Harry.

Je moet lid zijn van Charterbank om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Charterbank

Forum

Wat Staat Daar? 2 antwoorden 

Begonnen door Miep Meijers. Laatste reactie van Miep Meijers 16 Nov 2015.

Roeijen? 2 antwoorden 

Begonnen door Etienne du Celliée Muller. Laatste reactie van Etienne du Celliée Muller 2 Jun 2014.

Onbekende afkorting 2 antwoorden 

Begonnen door Pieter van de Sanden. Laatste reactie van Pieter van de Sanden 28 Apr 2014.

Over charters uit del.icio.us

© 2018   Gemaakt door Regionaal Archief Tilburg.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden